لوگو
با مجوز وزارت علوم
تنها نماینده IGEC در ایران
Search
Close this search box.
Search

SOP یا همان انگیزه نامه چیست ؟

انگیزه نامه چیست؟

SOP چیست؟ انگیزه نامه یا به اصطلاح SOP یکی از مدارکی است که شما باید برای اعزام دانشجو به کشور های مختلف در کنار مدارک دیگر تحویل دهید. متن SOP باید به طوری نوشته شود که دانشگاه مورد نظر شما در کشور مقصدتان را برای تایید درخواست شما برای تحصیل در کشور های دیگر تشویق کند و به روند اعزام شما کمک کند. در ادامه این مطلب در وب سایت موسسه اعزام دانشجو راد تلاش داریم تا شما را به طور کامل با انگیزه نامه یه SOP آشنا کنیم و درباره های ویژگی های یک SOP مناسب صحبت کنیم.

 

انگیزه نامه چیست؟

بسیاری از دانشگاه ها در فرآیند اخذ دانشجو و مراحل پذیرش، به غیر از مدارک متداولی مثل رزومه، مدارک تحصیلی و مدارک شناسنایی؛ از دانشجو مدرکی را با عنوان Statement of Purpose طلب می کنند تا نسبت به واقعی بودن و تطابق مهارت ها و توانایی های دانشجویان با رشته ی درخواستی آنان اطمینان حاصل کنند. این مدرک که با اختصار SOP و در بعضی از کشورها مثل کانادا یا اروپا با نام Study Plan و حتی Motivation Letter هم شناخته می شود، نامه ایی است که در آن دانشجو به طور خلاصه به بیان دلایل خود برای ادامه تحصیل در دانشگاه مقصد و هم سویی آن با اهداف خود در آینده پرداخته و انگیزه خود را از ادامه تحصیل بیان می دارد به همین خاطر در زبان فارسی هم با عناوینی مثل “نامه ی بیان هدف” و یا “انگیزه نامه” شناخته می شود.

معمولا دانشجو در این نامه ابتدا به معرفی خود پرداخته و ضمن اشاره به تحصیلات، تجربیات کاری و موفقیت های خود در این زمینه ها، اهداف خود در آینده را توضیح می دهد. سپس با بیان کم و کاستی های کنونی خود اعم از تحصیلی و کاری، چارچوب آینده ی تحصیلی خود را مشخص کرده و دلایل خود را برای ادامه ی تحصیل در رشته ی مورد نظر مطرح می کند. علاوه بر این دانشجو باید شناخت خود از رشته ی انتخابی را هم نشان دهد.

 

ویژگی های یک انگیزه نامه مناسب

ویژگی های انگیزه نامه بر اساس کشور یا دانشگاه اقدامی فرق می کند با این وجود یک سری موارد به صورت کلی به عنوان ویژگی های نامه ی بیان هدف بین همه مشترک است.

  1. واضح، شفاف و مختصر باشد.

از نوشتن عبارات و جملاتی که به هر نحو در ذهن خواننده سوالی جدید ایجاد بکند، خودداری کنید. علاوه بر این معمولا توضیحات شما نباید بیشتر از 2 صفحه باشد. هرچه نامه ی شما طولانی تر باشد ممکن است از حوصله خواننده خارج باشد که بتواند تمام صفحات را مطالعه کند یا اگر هم مطالعه کند قطعا صفحات آخر با دقت صفحات اول مطالعه نمی شود لذا ممکن است نکته ی مهمی در نامه ی شما دیده نشده و برای پرونده ی شما بر این اساس تصمیم گیری شود. بنابراین شما هرچه انگیزه نامه خود را واضح تر و شفاف تر بنویسید احتمال قبول شدن آن بیشتر می باشد.

  1. نامه باید مختص خودتان باشد و شما از کلمات و جملات خود استفاده کنید.

به هیچ عنوان متون را از سایت یا نوشته های دیگران کپی نکنید زیرا دانشگاه ها معمولا نامه ی شما را توسط نرم افزارهای تشخیص متن “Text Recognition Software” بررسی می کنند و چنانچه شباهتی یافت شود منجر به نتیجه ی منفی خواهد شد. از نقل قول و جملات کلیشه ایی و عبارات عمومی به هیچ عنوان استفاده نکنید زیرا این عبارات بیشتر مختص مناظره ها و سخنرانی هاست و فقط نامه ی شما را طولانی تر می کند. شما با نوشتن این نامه قرار است هدف خود را توجیه کنید نه اینکه توانایی های خود را در استفاده ی نقل قول ها نشان دهید. تلاش کنید تا حد ممکن خودتان این انگیزه نامه را به صورت کامل بنویسید و فقط برای سرفصل های لازم کمک بگیرید.

  1. پیوستگی ساختاری و معنایی را حفظ کنید.

از خطا و اشتباهات املایی و دستوری فاحش خودداری کنید ولی این نکته را هم در نظر بگیرید که گاهی اشتباهات جزئی نشان می دهد که نامه توسط خود شما نوشته شده و از جای دیگری کپی برداری نشده است البته نه به این معنی که از عمد اشتباهی را در نامه بگذارید.

حفظ زیبایی ظاهری هم از اهمیت زیادی برخوردار است. اگر از نرم افزار Microsoft office word برای تایپ استفاده می کنید، مطمئن شوید پاراگراف ها تنظیم باشد و از قوانین بین المللی نوشتاری برای فاصله بین خطوط و اندازه حروف استفاده کنید.

علاوه بر این سعی کنید مطالب و اطلاعات به هم پیوسته باشد و تا زمانی که یک موضوع را به اتمام نرسانده اید، سراغ موضوع جدید نروید. پیوستگی اطلاعات هم باید به نحوی باشد که زنجیروار اطلاعات بعدی را تایید کند و در واقع سند و شاهدی بر اطلاعات و موضوعات جدید نامه باشد.

  1. مطالب و موضوعات باید با جزئیات ارائه شوند.

پاسخ های کلی و عمومی مناسب نیست. تلاش کنید تا برای هر اطلاعات و موضوعی که مطرح می کنید، یک مثال یا شاهد اختصاصی بیاورید و با بیان علت ها و معلول ها رابطه ی بین این موضوعات و هدف خود را توجیه کنید.

البته از طرفی هم قرار نیست خیلی وارد جزئیات شوید و تمام تاریخچه ی کاری و تحصیلی خود را توضیح دهید بلکه قرار است مواردی را با جزئیات توضیح دهید که مربوط به هدف کنونی شما بوده و آن را توجیه می کند.

  1. تطابق مطالب ارائه شده با قوانین دانشگاه و کشور اقدامی

هرچقدر هم که اطلاعات و مطالب شما برای توجیه اهدافتان منطقی باشد، تا زمانی که با قوانین کشور هدف و دانشگاه تطابق نداشته باشد، نمی تواند نتیجه مثبتی را ایجاد کند. پس باید تلاش کنید تا انگیزه نامه خود را به صورت کامل مطابق با قوانین و فرهنگ مردم کشور مقصدتان بنویسید.

ویژگی های یک انگیزه نامه عالی
ویژگی های یک انگیزه نامه عالی

چطور انگیزه نامه خوب بنویسیم؟

برای نوشتن یک انگیزه نامه یا SOP مناسب تقریبا تمامی نکات مهم گفته شده. شما می توانید با دقت کردن به این نکات یک انگیزه نامه عالی بنویسید. اما برای تایپ انگیزه نامه خود و ارسال نمونه دیجیتال آن برای دانشگاه های مورد نظر خود، باید به فرمت خاصی متن را بنویسید. فونتی که بهتر است برای انگیزه نامه خود از آن استفاده کنید، فونت Times New Roman می باشد که در تمامی سیستم عامل های دنیا وجود دارد و تقریبا از ساده ترین فونت های انگلیسی شناخته می شود. اندازه متن شما نیز باید 12 باشد. فاصله بین خطوط خود را باید در برنامه Microsoft Word روی 1.5 قرار دهید و فاصله از هر طرف برگه نیز باید 1 اینچ باشد.

 

ساختار انگیزه نامه

1: شروع

انگیزه نامه شما به بسیاری از متخصصان در بخش های مربوطه و همچنین ده ها و صدها SOP دیگر داده می شود، بنابراین مقاله خود را تا حد امکان جالب شروع کنید. اگر چه شما باید از هر چیزی که مربوط به غیر کاری باشد در شروع نامه خود اجتناب کنید، اما حتماً تمایل خود را برای تحصیل در آگهی استخدام توضیح دهید. می‌توانید از توصیه‌ها یا نقل‌قول‌های انگیزشی (مانند دوره مورد نظرتان) برای تأثیرگذاری بیشتر مقاله خود استفاده کنید، اما به یاد داشته باشید که مهمترین چیز این است که اشتیاق واقعی خود را به اشتراک بگذارید، از قلب و اشتیاق کودکانه خود استفاده کنید. در مورد آن با دانشگاه خود صحبت کنید.

2: سابقه تحصیلی

این بخش باید باعث شود تا کمیته به سابقه های تحصیلی شما دسترسی داشته باشند. به آنها اطلاع دهید که شما یک دانشجوی کارشناسی ارشد خواهید بود. اگر در آزمون خاصی خوب عمل کردید یا در رتبه 5 برتر مدرسه خود قرار گرفته اید را ذکر کنید. اگر در گزارش خود خوب عمل نکردید، بهتر است که توضیح دهید که چرا در این مرحله خوب عمل نکرده اید و اگر حوزه مورد علاقه شما با آنچه قبلاً تجربه کرده اید متفاوت است، توضیح دهید که چرا تحصیلات خوب در حوزه ای که انتخاب کرده اید.

3: دلایل انتخاب کشور و دانشگاه مقصد

بخش سوم و مهم که باید در انگیزه نامه خود به آن اشاره کنید دلایل انتخاب منطقه، دانشگاه و کشور محل تحصیل می باشد. از این طریق باید اطلاعات زیادی در مورد رشته مورد نظر خود به خصوص در همان دانشگاه به دست آورید. توصیه می شود برای هر مدرسه یک SOP جداگانه نوشته شود و این قسمت شامل تمام نظرات و امکانات مدرسه باشد. در ضمن بهتر است که خواننده انگیزه نامه خود را با چاپلوسی زیاد خسته نکنید.

4: تجربه های مختلف و مربوط

بعد از توضیح سوابق تحصیلی، نوبت به صحبت از تجربیات شما در این زمینه می رسد. هر گونه تجربیات را فهرست کنید! در مورد تحصیل در مقطع کارشناسی صحبت کنید، در مورد کارآموزی، کار صنعتی، کارگاه ها، انتشارات و سایر کارهای داوطلبانه ای که برای افزایش سطح تحصیلات خود در این زمینه انجام داده اید، بنویسید. چیزی را فاش نکنید، فقط تجربه خود را تجزیه و تحلیل کنید و بینش های مهمی را که از آن آموخته اید به اشتراک بگذارید. اینکه چگونه تجربه خود را تجزیه و تحلیل می کنید، مهمتر از خود تجربه است.

ساختار انگیزه نامه
ساختار انگیزه نامه

5: اهداف شما

اهداف کوتاه مدت و بلند مدت خود را به اشتراک بگذارید. این اهداف باید به وضوح ارتباط بین پذیرش شما و آینده مورد نظر شما را مشخص کنند. در عین حال، کار آینده خود را به گونه ای در نظر بگیرید که بر اساس اهداف و تعهدات خود، برای تیم تصمیم گیری شما کارساز باشد.

6: نتیجه گیری

در پایان انگیزه نامه بهتر است به عنوان نتیجه، در چند خط نیازهای آموزشی و استعداد خود را برای تحصیل در دانشگاه و همچنین برنامه آموزشی مناسب خود را توضیح دهید.

7: تشکر از خواننده

بخش پایانی انگیزه نامه خود را می توانید به صورت خلاصه از شخصی که انگیزه نامه شما را مطالعه و بررسی کرده تشکر کنید و تاثیر مثبت خود را کمی بیشتر کنید.

 

موضوعات مهم داخل انگیزه نامه

  1. چرا این رشته را انتخاب کرده اید؟
  2. رشته ی انتخابی چه ارتباطی با پیشینه تحصیلی و شغلی شما دارد؟
  3. در مورد فواصل و گپ های تحصیلی و کاری خود توضیح دهید.
  4. با خواندن این رشته چه مواردی را پوشش خواهید داد؟
  5. چه شغلی بعد از فارغ التحصیلی مدنظرتان هست؟
  6. حقوق و عنوان شغلی شما با خواندن این رشته چه تفاوتی می کند؟
  7. خواندن این رشته در کوتاه مدت و بلند مدت چه تاثیری بر آینده شغلی و زندگی شخصی شما دارد؟
  8. چرا این دانشگاه را برای ادامه تحصیل انتخاب کرده اید؟
  9. چه دانشگاه هایی در کشور خودتان این رشته را ارائه می دهند؟
  10. چرا در کشور خودتان ادامه تحصیل نمی دهید؟
  11. چه مواردی در این رشته و این دانشگاه متفاوت است و چه مواردی برای شما مهم هستند؟
  12. از ساختار درس چه می دانید؟
  13. چرا این کشور را انتخاب کرده اید؟
  14. چه وابستگی هایی در کشور محل سکونت خود دارید؟
  15. در مورد وضعیت مالی خود توضیح دهید.
  16. در مورد شرایط خانواده خود در کشور محل سکونت توضیح دهید.
  17. آیا در کشور مقصد خانواده ایی دارید و آیا شما را حمایت می کنند؟
  18. سوابق ویزایی و سفری خود را بیان کنید.
  19. در مورد شرایط زندگی کشور مقصد چه می دانید؟
  20. در مورد قوانین ویزای کشور مقصد چه می دانید؟

 

در نهایت باید بدانید که از تمامی این موارد باید در جهت توجیه انتخاب رشته و دانشگاه استفاه کنید و چنانچه به هر نحوی این موارد نمی تواند توضیح مناسبی برای انتخاب شما ارائه دهد، از بیان آنها خودداری کنید زیرا در این صورت تمرکز نامه ی شما بر مسائلی بی ربطی خواهد بود که فقط نامه ی شما را طولانی می کند. در ضمن با توجه به شرایط شما ممکن است برخی از این سوالات شامل حال شما نشود لذا اصراری نیست که حتما به تمامی این موارد پاسخ داده شود.

چگونه یک SOP خوب بنویسیم؟
چگونه یک SOP خوب بنویسیم؟

چه چیز هایی باید در انگیزه نامه بنویسیم؟

پاراگراف اول: چه کسی هستید و قصد انجام چه کاری را دارید؟

اولین و یکی از مهم ترین پاراگراف های شما در انگیزه نامه که در واقع باید به آن بخش گفت معرفی شما می باشد. شما باید در پاراگراف های اولیه انگیزه نامه، خودتان را به طور کامل و خلاصه معرفی کنید و درباره سوابق، اهداف و انگیزه تان از تحصیل در کشور مقصد صحبت کنید. باید دقت داشته باشید که اطلاعات اضافی مانند اینکه شما به آشپزی یا ورزش علاقه دارید، اصلا کمکی نمی کنند و باید این بخش به طور کاملا حرفه ای نوشته شود.

2: چرا قصد سفر تحصیلی به کشور مقصد را دارید؟

بخش دوم و پاراگراف دوم محتوای انگیزه نامه شما به این موضوع مربوط می شود که دلیل خود برای سفر تحصیلی و انتخاب کشور مقصد را به طور کامل و با صداقت ارائه دهید و تمامی دلایل خود را بیان کنید. اینکه دوست دارید با رشته خود به مردم آن کشور و تمام دنیا کمک کنید می تواند در این بخش به شما کمک بسیار زیادی بکند. اما این موضوع باید به صورت حرفه ای نوشته شود.

3: چرا خود را یک متقاضی مناسب برای تحصیل در این رشته می دانید؟

پاراگراف های سوم و چهارم شما باید درباره این موضوع نوشته شود که شما چطور خود را بهترین گزینه برای پذیرش می دانید. به هر حال تمامی دانشگاه های مختلف در سراسر جهان درخواست های بسیاری از دانشجویان بین المللی مختلف می گیرند و باید شما را در میان بسیاری از افراد انتخاب کنند. شما باید در این بخش از انگیزه نامه در چند پاراگراف تمام مزایایی که شما می توانید برای دانشگاه داشته باشید و چرا می توانید بهترین گزینه برای پذیرش شدن در دانشگاه باشید را ارائه دهید.

4: آینده خود را چطور می بینید؟

امروزه بسیاری شرکت ها و دانشگاه ها علاقه دارند که بدانند فرد استخدامی یا دانشجویی که قصد پذیرشش را دارند آینده خود را چطور می بیند. این نگرش شما به آینده خودتان و کارامد بودن شما برای دانشگاه یا محل کار را نشان می دهد. در پاراگراف آخر شما باید تلاش کنید تا توضیح دهید که آینده کاری یا تحصیلی خود را چطور می بینید و برای آن چه برنامه ای دارید.

 

نمونه یک انگیزه نامه کامل

نمونه SOP
نمونه SOP

 

مشاوره نوشتن انگیزه نامه

از دسته مهم ترین کار هایی که ما پیشنهاد می کنیم قبل از اعزام دانشجو و اقدام برای این کار انجام دهید، گرفتن مشورت از موسسات مجاز اعزام دانشجو به کشور های دیگر می باشد. اگر قصد تحصیل در آمریکا یا تحصیل در استرالیا را دارید می توانید از مشاوران با تجربه و حرفه ای گروه راهیان آبی دانش یا موسسه راد کمک بگیرید. شما برای نوشتن انگیزه نامه خود برای دانشگاه های مختلف این دو کشور نیز می توانید از مشاوران موسسه کمک بگیرید و انگیزه نامه خود را به بهترین شکل ممکن بنویسید. شما می توانید برای مشاوره در موسسه راد به صفحه فرم مشاوره حضوری و صفحه فرم مشاوره تحصیلی مراجعه کنید و برای مشاوره نوبت بگیرید.

 

در این مقاله در وبسایت موسسه راد تلاش داشتیم تا شما را با انگیزه نامه آشنا کنیم و پاسخ سوال SOP چیست را به شما بدهیم تا بتوانید این مدرک مهم که باید حتما برای سفر تحصیلی به استرالیا، آمریکا یا کشور های دیگر داشته باشید را به شما معرفی کنیم و در نوشتن این انگیزه نامه نکات مهم و کاربردی را در اختیار شما قرار دهیم.

10 دیدگاه دربارهٔ «SOP یا همان انگیزه نامه چیست ؟»

  1. Yesterday, while I was at work, my cousin stole my iphone and tested to see if it can survive a forty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83 views.
    I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

  2. Hi there, i read your blog from time to time and
    i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of
    spam remarks? If so how do you prevent it, any plugin or anything
    you can advise? I get so much lately it’s driving
    me crazy so any help is very much appreciated.

  3. Exceⅼlent pⲟst. I was checking constantly tһis blog and I am impressed!
    Extremely helpful indߋ specifically the last part 🙂 I care for sսch information much.
    I was seeking this particular іinfo for
    a long time. Thank yoᥙ and good luck.

  4. Hello, i read your blog from time to time and i own a similar one and
    i was just wondering if you get a lot of spam comments? If so how do you stop it, any plugin or anything you can recommend?
    I get so much lately it’s driving me crazy so any assistance is
    very much appreciated.

  5. Hey very nice website!! Guy .. Excellent ..
    Superb .. I’ll bookmark your blog and take the feeds also?
    I am happy to find so many useful info here
    in the put up, we’d like work out more techniques on this regard, thanks for sharing.

    . . . . .

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *